palvelut

Sana-aitta tarjoaa kattavat puheterapiapalvelut aikuisille eri häiriöalueiden osalta


Tarjoamme sekä arviointi- että kuntoutuspalveluita, jotka toteutamme koti- ja laitoskäynteinä.

Puheterapeuttinen kuntoutus perustuu puheterapeutin tekemään arvioon, minkä pohjalta puheterapeutti määrittelee käytettävät menetelmät.

Puheterapian tavoitteet suunnitellaan yhdessä kuntoutujan kanssa. Tapaamiset toteutetaan koti- tai laitoskäynteinä.

Oheisten linkkien kautta saat lisää tietoa tarjoamistamme palveluista.

 

Afasian oireiden kuntoutus

Afasian oireiden kuntoutus

Afasia on kielen ja kommunikaation häiriö. Arjessa afasia voi ilmetä esimerkiksi sanojen mieleen palauttamisen hitautena tai kirjoittamisen vaikeutena. Uutisten seuraaminen televisiosta tai lehdestä lukien voi olla muuttunut haastavaksi. Liitännäisoireina voi esiintyä muun muassa juttuumistaipumusta, heikkoutta muistin toiminnassa ja toiminnanohjauksen ongelmia.

Lue täältä lisää afasiasta.

Afaattisten oireiden kuntoutuksen keskiössä on kielellisen suorituskyvyn ja toiminnallisen kommunikaation kohentaminen. Kuntoutus perustuu puheterapeutin tekemään kielelliseen arvioon, jonka avulla määritellään häiriön vaikeusaste ja luonne, säilyneet kielelliset toiminnot, sekä määritellään yhdessä kuntoutujan kanssa kuntoutuksen tavoitteet, joita voivat olla esimerkiksi sananlöytämisen sujuvoituminen ja kielellisen prosessoinnin nopeutuminen.

Kielellisten harjoitusten lisäksi puheterapiassa harjoitellaan puhetta tukevia ja korvaavia keinoja kommunikaation tueksi ja ohjataan harjoituksia kotona tehtäväksi. Myös lähiympäristöä ohjataan, jotta kuntoutuksen tulokset siirtyisivät mahdollisimman sujuvasti osaksi arkea.

 

 Nielemisvaikeuden eli dysfagian kuntoutus

dysfagian kuntoutus

Kun kuntoutujalla on sairastumisen myötä dysfagia eli nielemisvaikeus, voi ruoan hienontaminen suussa olla haastavaa tai ongelmana voi olla nielemisen aloittamisen vaikeus. Ruokaillessa voi esiintyä yskimistä tai kuntoutujalla voi olla tunne ruoan joutumisesta väärään kurkkuun. Nielemisen vaikeuksien vuoksi ruokailusta saattaa kadota ilo ja ennen niin mukava sosiaalinen tapahtuma voi saada osakseen pelkoa ja ahdistusta. 

Lue täältä lisää dysfagiasta.

Nielemisvaikeutta voidaan usein kuntouttaa puheterapeuttisin menetelmin. Sana-aitta käyttää ensijaisena kuntoutusmenetelmänä DPNS-menetelmää (Deep Pharyngeal Neuromuscular Stimulation), jossa tiettyjä kielen, suulaen ja nielun alueita stimuloidaan jäädytetyillä sitruuna-glyserinitikuilla tavoitteena aktivoida nielemisrefleksejä. Menetelmällä on saatu kliinisessä kuntoutuksessa havaittavia vaikutuksia. Vuoden 2023 alusta Sana-aitta tulee myös tarjoamaan NMES -terapiaa (neuromuscular electrical stimulation).

Puheterapeutti voi arvioida myös ruoan koostumusta ja ruokailutilannetta ja jo ruoan koostumuksen ja ruokailuasennon muutoksella ruokailu voidaan saada turvallisemmaksi. 

 

Dysartrian oireiden kuntoutus

Dysartrian oireiden kuntoutus

Dysartria on puhemotorinen häiriö, joka johtuu halvauksesta, heikkoudesta tai koordinoinnin vaikeudesta puheessa tarvittavien lihasten toiminnassa. Dysartrinen puhe voi olla hidasta, työlästä ja kuulostaa epäselvältä ja nieleminen voi olla myös vaikeutunut. Ongelmien taustalla ei ole kuntoutujan kyvyttömyys muodostaa selkeitä ajatuksia.

Lue täältä lisää dysartriasta.

Dysartrian tyypistä riippuen harjoituksissa huomioita voidaan kiinnittää muun muassa hengitystukeen, tehdä puhemotorisia harjoitteita ja harjaannuttaa kompensaatiokeinoja puheen selkiyttämiseksi.

Sana-aitta tarjoaa nyt myös Parkinsonin taudin kommunikaation vaikeuksien kuntoutukseen kehitettyä SPEAK OUT® -terapiaa, jossa tavoittena on sekä äänen tuoton harjoitusten että kognitiivisten tehtävien avulla edistää sairastuneen kommunikaatiota.

 

Puheen apraksian oireiden kuntoutus

Puheen apraksian oireiden kuntoutus

Puheen apraksialla tarkoitetaan puheen motorisen ohjelmoinnin häiriötä, jossa tahdonalainen puheen tuotto on haastavaa. Puhuja tietää, mitä haluaisi sanoa, mutta puheen tuottoon osallistuvat lihakset eivät automaattisesti toteuta liikemalleja sanojen ja lauseiden tuottamiseksi. Äänteet voivat vääristyä ja puheen tuotto voi olla työlästä. Spontaanit ilmaisut voivat onnistua, mutta tahdonalainen puheen tuotto on usein haastavaa. Virheiden määrä lisääntyy usein pidemmissä sanoissa ja vaativammissa puhetilanteissa.

Lue täältä lisää puheen apraksiasta.

Puhumisen apraksia vaatii usein paljon kuntoutusta, jota tulisi saada intensiivisesti ja pitkäkestoisesti. Puheterapeuttisessa kuntoutuksessa voidaan lähteä häiriön ilmenemismuodosta ja vaikeusasteesta riippuen muun muassa tahdonalaisen äänen tuoton harjoittelusta tai esimerkiksi ääntöelinten liikkeiden harjoittelusta automatismien avulla. Kullekin sairastuneelle etsitään oma yksilöllinen kuntoutusreittinsä, mitä kautta tähdätään tahdonalaiseen puheen tuottoon.

 

Äänen oireiden kuntoutus

äänen oireiden kuntoutus

Ääni voi oireilla monista eri syistä. Taustalla voi olla esimerkiksi sairaus, jatkuva äänihuulten kuormitustila tai ympäristöstä johtuva äänen oireilu. Oireileva ääni voi olla laadultaan esimerkiksi vuotoinen, karhea tai puristeinen tai tunne kurkunpäässä voi olla puhuessa epämukava. Ääni saattaa väsyä, kadota tai ääntä voi olla vaikea saada kuuluviin.

Äänihäiriöstä voidaan puhua, kun yksilöllä on toistuvia vaikeuksia käyttää ääntään haluamallaan tavalla ammatillisissa tai arkipäiväisissä tilanteissa.

Lue täältä lisää äänihäiriöistä.

Ääniterapiassa toteutetaan yksilöllisesti räätälöityjä harjoituksia kunkin asiakkaan tarpeisiin. Terapian tavoitteena on usein äänen laadun, kestävyyden ja äänentuottotekniikan kohentaminen. Keskeinen osa kuntoutumista ovat myös puheterapeutin ohjaamat kotiharjoitteet.

 

Arviointi ja konsultointi

Sana-aitta tarjoaa arviointi- ja konsultointipalveluja aikuisneurologisten potilaiden kielen, puheen, kommunikaation ja nielemisen vaikeuksien osalta.

Kliininen puheterapia-arvio tehdään käyttäen havainnointia, haastattelua ja häiriön kannalta tarkoituksenmukaisia testejä. Konsultointi voidaan toteuttaa laitoksessa tai sairastuneen henkilön kotona sopimuksen mukaan.